Thursday, May 12, 2016

Slatki doručak za dvoje



Jastučići od testa ispunjeni rendanom jabukom i čokoladom, koja se topi sa svakim zalogajem, idealena su poslastica za subotnje ili nedeljno jutro, kad hoćete neku dragu vam osobu da iznenadite svojim kulinarskim sposobnostima i servirate mu/joj slatki doručak. 




Jastučići sa jabukom i čokoladom su jednostavna poslastica čija uputstva za pripremu možete bez problema da ispratite polu budni na subotnje/nedeljno jutro! Pomešajte sve sastojke redosledom kojim su dole zapisani i dobićete smesu koje je slična smesi za palačinke, samo malo gušća. Kutlačom je sipajte na zagrejan i malo nauljen tiganj - bitno je da ulja stavite jako malo, pošto će ga testo upiti. Kad vidite da se testo sa donje strane zarumenilo, obrnite ga. Krajnji rezultat su pljosnati jastučići, koji su pre nalik američkim palačinkama nego našim (haha čuj našimJ) ispunjeni jabukama i čokoladom, koja se, dok su vrući, topi sa svakim zalogajem. Zato ih služite tople (mada su skroz ok i kad se ohladi) posute prah šećerom i/ili uz med i javorov sirup. Da napomenem, ja obično dobijem oko 9 jastučića što je dovoljno za dve odrasle osobe, pa ako imate veće društvo napravite dve ili tri mere.


Sastojci
100g brašna
¼ kašičice praška za pecivo
1 jaje
15g istopljenog putera
3 kašike žutog šećera
1,5 dl mleka
1 jabuka, očišćena i izrendana
malo izmrvljene čokolade (opciono)
3-4 kašike ulja za prženje

1. Uz pomoć ručne mutilice za testo pomešajte redom sastojke: brašno, prašak za pecivo, jaje, puter (otopite ga na brzinu u mikrotalasnoj ili polako u šerpici) i žuti šećer.
2. Dodajte pola navedene količine mleka, zatim jabuke i čokoladu. Pomešajte i onda dodajte ostatak mleka.
3. U tiganj stavite malo ulja (oko jedne kašičice). Kad je tiganj zagrejan kutlačom sipajte testo. Kad vidite da se na ivici testa formiraju balončići vazduha, zavirite ispod, ako je testo rumeno okrenite ga na drugu stranu. Pre svakog sipanja promešajte smesu pošto će jabuke od težine pasti na dno. Od ove smese trebalo bi da dobijete devet jastučića.
4. Služite toplo. Možete posutu sa prah šećerom i/ili služiti sa medom i javorovim sirupom


No comments:

Post a Comment